Strona główna » Projektowanie restauracji – doskonały design dla pełni smaku
Projektowanie restauracji – doskonały design dla pełni smaku
Nietuzinkowe, wyłamujące się schematom podejście do kuchni i gotowania, najlepsze składniki i sztuka kulinarna wynikająca z pasji – czy to wystarczy, by zaprosić gości do swojego lokalu? Współcześnie liczy się jeszcze coś więcej. A mianowicie wystrój i klimat. Klienci płacą nie tylko za zamówione z karty pozycje, ale także za możliwość ich spożycia we wnętrzu, które zrobi na nich wrażenie i pozytywnie wpłynie na nastrój. Od lat projektujemy wystrój punktów gastronomicznych – barów, restauracji, zajazdów, sal bankietowych, dokładając przy tym wszelkich starań, by lokale naszych klientów były gotowe osiągnąć sukces.
W dobie wpływu social mediów wygląd punktów gastronomicznych jest szczególnie istotny. Stał się podkreśleniem prestiżu i renomy, tworzy jej branding. Vogue, Business Insider, mnóstwo innych magazynów i portali co roku publikuje własne plebiscyty i rankingi na najpiękniejsze punkty restauracyjne w Europie lub na świecie. Z kolei foodloversi i krytycy kulinarni nie tylko opisują doznania płynące z podniebienia, ale także relacjonują wrażenia z przebywania w danym wnętrzu, często przy tym dołączając zdjęcia.
Choć nasza oferta skupia się na aranżacji przestrzeni mieszkalnych, nie pozostajemy jedynie w kręgu tej działalności. Realizujemy coś więcej, niż projektowanie mieszkania w Skarżysko-Kamiennej, a mianowicie pomagamy w aranżacji lokali gastronomicznych. Jedną z naszych największych realizacji jest Sala Konferencyjno-Bankietowa Echo w Cedzynie, gdzie całość aranżacji utrzymana jest w luksusowym stylu. Jednym z najważniejszych jej akcentów jest oprawa świetlna i jej element w postaci okrągłych lamp sufitowych, które nadały wnętrzu nie tylko jasności, ale także prestiżu.
Aranżacja wnętrza w restauracji powinna być jednocześnie spójna z charakterem podawanego jedzenia. Trudno sobie wyobrazić lokal z kuchnią japońską bez nawiązań aranżacyjnych do sztuki Dalekiego Wschodu lub tradycyjną, polską kuchnię bez motywów regionalnych. A dla przykładu nowoczesność lub industrializm w tym przypadku o wiele lepiej jest zarezerwować na potrzeby kuchni molekularnej. Sam wygląd miejsca już z zewnątrz ma wskazywać potencjalnemu gościowi, czego może się spodziewać w środku. Dla nas projektowanie restauracji to koncepcja z motywem przewodnim, tak jak w przypadku punktów z naszego regionu, okolic Skarżysko-Kamiennej, gdzie wielu inwestorów stawia na lokalność i inspiracje z górskiego klimatu.
Sala powinna zachwycać od wejścia, ale nie można zapominać tu także o jej użytkowym charakterze. W strefie gastronomicznej musi znajdować się wolna przestrzeń dla gości i kelnerów do komfortowego poruszania się. Donoszący jedzenie pracownicy muszą mieć zapewnioną swobodę. Z kolei goście mają różne potrzeby i oczekiwania – rodziny ucieszą się z kącika zabaw dla małych dzieci, pary poszukują małego, ustronnego stolika, a zapracowani biznesmeni docenią hoker ustawiony przy długim blacie.
Obecnie w niemalże każdej przestrzeni publicznej panuje szum lub hałas. Nawet najbardziej prestiżowe obiekty gastronomiczne narażone są na szmery wynikające z toczących się wokół dyskusji, a przecież każdy gość liczy na możliwość zachowania poufności własnych rozmów. Wykorzystujemy materiały dźwiękochłonne na ścianach, sufitach i podłogach. Tapicerowane krzesła, specjalne panele akustyczne, miękkie zasłony, a nawet rośliny doskonale zbierają hałasy i odbijają dźwięki.
Jeśli chodzi o oprawę świetlną, wielu restauratorów stawia obecnie na neony lub podświetlane slogany Do tego warto docenić duże lampy – nie tylko służą praktycznym celom, ale także nadają niepowtarzalny nastrój. Jasna, ciepła przestrzeń kawiarni lub delikatnie przyćmione oświetlenie restauracji w godzinach wieczornych – moc natężenia światła dopasowujemy do specyfiki danego miejsca. Rozmieszczenie punktów światła nad barem, stolikiem lub barem buduje przytulną atmosferę.
Nie zapominamy także o wymogach sanitarnych. Nasze projektowanie wnętrz w lokalach uwzględnia rozwiązania, które mają na celu ułatwienie zachowania higieny i przestrzegania norm BHP. Do tej pory zrealizowałyśmy projekty takie, jak sale weselne w Skarżysko-Kamiennej i innych miejscowościach regionu, gdzie zarówno umieszczenie świateł, jak i dopasowanie lokalu do wysokich wymogów akustyki było dużym wyzwaniem i cennym doświadczeniem.
Design, światło, materiały, akustyka — bez wątpienia te i inne aspekty mają niebagatelne znaczenie dla budowania wrażeń z przebywania w restauracji. Wiemy, że właściciele pragną zabrać swoich gości w prawdziwą kulinarną ucztę, przyjemną nie tylko dla zmysłu smaku, ale także wzroku, dlatego też dokładamy wszelkich starań, by każdorazowo budować inną, odkrywczą tożsamość miejsca.